GROSSO Z - Født i 1983 hos Leon Melchior, Zangersheide

Som hans navn indikerer, er Grosso Z ikke blot ud af den berømte hannoveranske G-linie, men han er også avlet på verdens måske mest berømte private stutteri af springheste, nemlig Zangersheide I Belgien.

Grosso Z er efter den internationale springhest Goliath II Z, der havde stor succes under sin rytter Willy van der Ham. Goliath II Z var efter Graf Gotthard, som igen var efter Gotthard og Goliaths mor Heureka, der var efter Ganeff var en af stamhopperne i Zangersheides avlsprogram, og hun blev faktisk redet af Zangerheides grundlægger, Leon Melchior. Det var dog med Hermann Schridde i sadlen at hun udviklede sig til en stjerne ved bl.a. at vinde Grand Prixen i Aachen. Heureka er bedstemor til den Olympiske guldmedaljevinder Ratina Z samt dennes tre helbrødre, hingstene Rebel Z I, II og III.

Grosso Zs mor, Füchsin er e. Furioso II og på en Lugano I hoppe. Füchsin var mor til mange dyre auktionsheste ligesom hun var mor til den kårede hingst Cadence Z, som havde stor succes som springhest.

Grosso Z e. Goliath II Z / Furioso II / Lugano I

 

Goliath II Z
Rheinl.
Graf Gotthard
Hann.
Gotthard Hann.
Adlergoettin Hann.
Hereuka Hann.
Ganeff Holst.
Nobida Holst.
Füchsin Z
Hann.
Furioso II A. Norm.
Furioso XX
Dame de Ranville S.F.
Lissabon Hann.
Lugano I Hann.
Florette Hann.

Efter at have stået som fløjhingst i Belgien, blev Grosso Z solgt til det tyske stutteri St. Ludwig. Ét år senere stod han så som materialprøvevinder i Warendorf med en score på 148,85, dette takket være hans fantastiske grundgangarter, hans ridelighed samt springevner – en hingst der var til det hele!

Grosso Z var kåret i bl.a. Westphalen, Oldenburg, Belgien, KWPN, Hannoveraner. Med tiden blev han kåret i alle tyske forbund, bortset fra Holsten...

Fra 1990 til 1994 stod Grosso Z til rådighed for hoppeejerne på Stutteri Wiechenhof. Her var han velbesøgt og producerede en del værdifulde hoppe og nogle hingste. I 2000 havde han 492 registrerede konkurrenceheste i Tyskland, som tilsammen havde vundet DM 819.805 - dette betød et dressurindex på 131 og et springindex på 138!

Sideløbende med sin avlskarriere formåede Grosso Z at være succesfuld i S-dressur og M-spring! En arv, som er givet videre til hans mange afkom.

Dog var Grosso Z ikke ubetinget vellidt i Hannoveranerforbundet, da han ind imellem giver en noget gammeldags hoved / hals sammensætning og kan give lidt tunge hoveder, og han har derfor fungeret bedst på hopper med en stor andel fuldblod. Når det er sagt, så må man bare erkende at han var en sand rollemodel, når det kommer til interiøret, hvilket han har givet videre til de fleste af sine afkom - heste der kan og vil arbejde; rigtige RIDEHESTE!

Grosso Z er far til 14 kårede sønner bl.a. Gullit, Griseldi, Gambi, Goethe, Zorro Z, Grossos Erbe, Goldfever I og II.

I Hannoveranernes årbog: Hannoveraner Jahrbuch Hengste – 2010, står Grosso Z registreret med 579 konkurrenceheste, der tilsammen har vundet €3.486.191, hvilket placerer Grosso Z med et dressurindex på 115 og et springindex på 123. Ud af 306 dressurafkom går 33 S-dressur og ud af 366 springafkom går 62 på S-niveau – hvilket bekræfter hans store alsidighed også på højt niveau. Den mest succesfulde dressurhest efter Grosso Z er Goethe med en gevinstsum på €41.153 mens den mest vindende springhest efter ham naturligvis er den fantastiske Goldfever, der under Ludger Beerbaum har vundet ikke mindre end €1.997.187!

Goldfever e. Grosso Z / Galvano / Damhirsch

GOLDFEVER I
Alle kender den fantastiske springhest Goldfever, der med sin faste rytter Ludger Beerbaum har vundet nærmest alt hvad der er værd at vinde. Goldfever er opdrættet af Sigurd Hochmuth og han mor, Gundula, er efter Galvano/Damhirsch - altså linjeavl med det fænomenale G-blod! Han blev født i 1991 og kåret i 1993 som en af topspringhingstene, og i den forbindelse solgt på auktionen.
Året efter blev han nummer otte ved materialprøven på Adelheidsdorf med et springindex på 122,63. I begyndlesen blev han startet af Claudia Freisemen men ægteparret Dieter og Madeleine Winter-Schulze (Ludger Beerbaums sponsorer) blev snart opmærksomme på ham og købte ham. Ved Bundeschampionatet Det var dog Beerbaums berider Dirk Dahlmann der red Goldfever i starten og de de deltog bl.a. ved Bundeschampionatet i 1997. I 1998 overtog Beerbaum så selv styringen og derefter har den ene sejr afløst den anden og de har haft en helt fantastisk karriere sammen indtil det blev besluttet at pensionere Goldfever i 2009 - han er derefter helliget avlen. Goldfever var i øvrigt Årets Hingst i Hannoveranerforbundet i 2010!

Goethe e. Grosso Z / Maat I / Gazal VII

GOETHE
I Danmark er der måske knapt så mange der kender til den i årbogen omtalte dressurhingst Goethe, der er født i 1992 efter hoppen Madonna der er efter Maat I og med Araberen Arab Gazal VII som far.

Goethe blev solgt på en Verden Auktion i 1995 for 60.000 DM og blev sat i træning hos Heiner Schiergen. Det varede ikke længe førend han begyndte at vinde forskellige klasser og i 1997 aflagde han en materialprøve, hvor han sluttede som nummer fire  med en total score på 127 og en den meget høje score 133,15 i dressur! Han fortsatte succesen med en Bronzemedalje ved Bundeschampionatet i 1997 for 5-års og det efterfølgende år sluttede han som nr. 6. I såvel 2005 som 2006 belv det til Sølvmedalje ved de Rhinske Mesterskaber. I 2005 startede han sin første Grand Prix og det er blevet til mange sejre og placeringer.

Se parret HER fra en opvisning ved en hingstefremvisning i Aachen i 2007!

GOLDFEVER II
For endnu engang at understrege alsidigheden af Grosso Z, så har Goldfever en helbror: Goldfever II, som er en super dressurhingst! Vi så ham blive kåret i Verden og mange af dem vi sad sammen med kunne ikke forstå, at de kårede ham, for han hørte bestemt ikke til i toppen af springhingstene, MEN han kunne gå! og det var derfor at han blev kåret, da man i Hannoveranerforbundet er fuldt bevidst om G-liniens store alsidighed, og de har ligefrem iværksat et avlsprogram for at få mere G-blod tilbage i avlen – et avlsprogram der i 2011 kører på tredje år. Man kan læse mere om Goldfever II HER og se video fra Hannoveranerforbundets private hingstefremvisning i februar 2011 HER

 
Margit Ørum på Zorro Z e. Grosso Z / Graf Douglas / Pik As XX

ZORRO Z
En for os meget velkendt hingst har også Grosso Z som far, nemlig Zorro Z! Vores bekendtskab med G-blodet startede faktisk med denne dejlige hingst, der blev købt hjem til Danmark til Stutteri Klosterheden i 1991 ved Hannoveranerforbundets Hingsteauktion.

Desværre virkede Zorro Z kun i 4 sæsoner i Danmark, før han blev solgt til den spanske landsholdsrytter Beatriz Ferrer-Salat. Inden han blev solgt blev han grunduddannet af Margit Ørum med hvem han på blot fem stævner blev B-hest - vel at mærke fem førstepladser! Margit Ørum udtalte i en artikel bragt i Ridehestens juni nummer 1995, at Zorro Z var en af de nemmeste heste hun nogensinde havde redet - artiklen kan læses HER. Hos Beatriz Ferre-Salat blev han efterfølgende uddanet til Grand Prix!
 
Fra 2000-2004 blev Zorro Z redet af Nuria Vila Perez, som i en årrække arbejdede for Beatriz. I 2002 blev hun Spansk Mester på Zorro Z. Efterfølgende, i 2005-2006, blev Zorro Z lærehest for den spanske young rider rytter Chloe Morris, som red på landsholdet. Zorro Z ejes fortsat af Beatriz og nyder nu sit otium.
Zorro Z, der var sparsomt brugt i de 4 sæsoner han var i Danmark, har kun 47 registrerede afkom. Disse afkom har dog gjort det mere end godt:
 
7 hopper kåret i RDH, heraf 1 Guldmedalje, 1 Sølvmedalje og 1 Bronzemedalje
2 hopper kåret i DH
1 hingst med avlsgodkendelse: Klosterhedens Rocky (solgt til Blue Hors, døde af tarmslyng)
1 B-hest i dressur: Thybos Zobel
2 A-heste i dressur: Zorina Z og Zorro Zon (samt kåret i Oldenburger Verband)

GAMBRINUS
Også den kårede hingst Galippo har Grosso Z far til. Galippo gik under navnet Gambrinus og blev redet af den engelske rytter Peter Storr med stor success. Peter Storr og Gambrinus opnåede at blive Britiske Mestre i 2000 og 2001, de repræsenterede England ved EM i 2001 og ved VM i 2002. Desværre døde Gambrinus kun 15 år gammel - læs om nyheden HER.

GINA ROYAL OLD
Et andet Grosso Z afkom, der kendes af de fleste dressurentusiaster er Oldenburger hoppen Gina Royal OLD, der blev redet af Ellen Schulten-Baumer. Gina Royal er født i 1991 og blev solgt over en Vechta auktion. Hun er nu pensioneret, men med Ellen Schulten-Baumer i sadlen formåede hun i sin karriere at vinde den tyske Piaff F¨rderpreis samt Hamburger Dressur Derby ikke mindre en to gange!

Se video HER da Ellen Schulten-Baumer vandt Hamburger Dressur Derby i 2007 med Gina Royal OLD! 

Ellen Schulten-Baumer har i dag endnu en Grosso Z i støbeskeen, nemlig den nu 10 år gamle Grossos Gentle (født 2002), der blev solgt på en af Hannoveranerforbundets auktioner.

GRANDIOSO
Grandioso født 2001.

I 2007 vandt Grandioso med Jason Canton i sadlen American Young Dressage Horse Championships for 6-års og blev nr. tre i 2009 U.S. Developing Horse Championships (se video).

Grundet sygdom måtte Jason Canton i 2009 sælge den talentfulde hest og hermed fik den columbianske, nu med amerikansk statsborgerskab, dressurrytter Cesar Parra chancen for at ride den talentfulde hest samt prøve at kvalificere sig til OL 2012. Læs artiklen om ejerskiftet HER.

I marts 2011 red Cesar Parra Grandioso ved  IHS Champions Cup i Florida. Her startede de en PSG og en Int-1.

I januar 2012 er Grandioso så returneret til Europa, nærmere betegnet til Glock Performance Horse Centre i Østrig, som har købt ham - læs nyheden HER.

GROSSOS ERBE

Senest har vi herhjemme haft hingsten Grossos Erbe, ejet af Geier Ennis, redet og startet i nogle år af Joachim Thomsen. Han er kåret i DV, men er brugt i meget begrænset omfang. Efter at være redet af Joachim, kom Grossos Erbe en tur til Sverige, hvor han i en tid blev redet og startet af Peter Markne. De nåede bl.a. at starte Grand Prix i Falsterbo, som kan ses på videoen HER.

Grosso Erbe er nu atter tilbage på dansk jord. Efter at have stået til salg en kortere periode hos Andreas Helgstrand, kom han i sidste halvår af 2011 til juniorrytteren Anne Fabricius Tange, som nu rider ham. Her i starten af 2012 konkurrerer hun ham med stor succes på Middelsvært niveau ved landsstævnerne. En ekvipage, der skal blive spændende at følge!

Og sidste "skud på stammen" er den femårige (født 2007) Grosso's Filius, som med sin rytter Mette Pedersen tordner frem i LA klasserne!

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk